Tervetuloa kesä ja hehkuva, hyvinvoiva iho! Toukokuun Skin Lounge News tarjoaa sinulle tietoa ihonhoidosta kesäkuukausina. Tiesitkö esimerkiksi, että aurinkosuojaa tulisi käyttää myös pilvisellä säällä ja ettei kesäaika ole este ihonhoitopalveluille, kuten mikroneulaukselle?
1. Suojaa iho
Aurinkosuoja = valosuoja
Näkymättömiä, ihosyöpää ja ikääntymistä aiheuttavia haitallisia ultraviolettisäteitä (UV) esiintyy ympäri vuoden aina, kun on valoa. UVB-säteily aiheuttaa ruskettumista, auringonpolttamia ja ihosyöpää. UVA-säteily tunkeutuu syvemmälle ihoon ja aiheuttaa ihollemme vaurioita, jotka kehittyvät vähitellen aiheuttaen ikääntymisen merkkejä, kuten pigmenttimuutoksia, ryppyjä ja juonteita. Sen vuoksi valolta tulisi myös suojautua aina valoisaan aikaan - ei vain kesäpäivän auringossa, vaan ympäri vuoden, myös pilvisellä tai sateisella säällä.
UVB ja UVA -säteilyn lisäksi valosuoja suojaa myös auringosta lähtöisin olevalta HEV-valolta (high energy visible light). HEV-valoa, eli ns. sinistä valoa heijastuu myös esimerkiksi kännykästä, tietokoneesta ja LED-valoista.
Lisäksi valosuoja suojaa auringosta lähtöisin olevalta IR-A-säteilyltä, joka on auringosta peräisin olevaa infrapunasäteilyä. IR-A-säteily, eli ns. lämpösäteily heijastuu myös tietokoneen ja muiden lämpöä tuovien kodinkoneiden, kuten uunin ja hiustenkuivaimen kautta.
Varjo, vaate ja voide
Välttele polttavinta keskipäivän aurinkoa (kello 11-16) pysyttelemällä varjossa.
Käytä kevyitä pitkähihaisia paitoja ja aurinkohattua.
Huolehdi riittävästä valosuojasta - käytä tuotetta tarpeeksi kasvojen ja kaulan iholle 2-3 tunnin välein.
Anna-Sofia suosittelee: "Colorescience Flex ja Glow ovat mineraalimeikkipohjaisia valosuojia, jotka tasoittavat ihon sävyä ja tuovat iholle upean glow-efektin. Ihana tuote, jos ei halua käyttää kesällä meikkivoidetta, mutta kaipaa kuitenkin kevyttä ihon sävyn tasoitusta. Näissä molemmissa on SPF50"
Tiesitkö?
Erityisesti antiikin Kreikan ja Rooman aikana kalpeaa ihoa pidettiin ylellisyyden ruumiillistumana ja vaurauden merkkinä. Erilaisia kasveja ja mineraaleja, kuten nykyaikaisissakin aurinkosuojissa käytettäviä titaani- ja sinkkioksidia, käytettiin iholla heijastamaan UV-säteitä.
Vielä 1900-luvun alussa "auringon ottaminen" oli lääkärin potilaille määräämää toimintaa mm. tuberkuloosin ja riisitaudin hoitoon. Legendaarinen fashionista Coco Chanel muutti rusketuksen tyylikkääksi vuonna 1923. Tarina kertoo, että tyyli-ikoni ja oman aikakautensa It Girl sai vahingossa hieman liikaa aurinkoa Cannesin risteilyllä ja palasi risteilyltä kauniin kultaisen rusketuksen kera. Trendi ruskettumisesta oli syntynyt ja 1930-luvulla auringonotosta ja ruskettumisesta oli tullut jo suosittu harrastus.
Ensimmäiset synteettiset UVB-säteitä torjuvat aurinkosuojat kehitettiin 1920-luvulla. Kosmetiikkateollisuudessa laajalti hajuvesien ainesosana käytetty bentsyylisalisylaatti toimii suodattamalla UVB-säteitä, eli säteilyä, joka saa ihon palamaan. Kosmetiikkajätti L'Oréal lanseerasi ensimmäinen kaupallisen bentsyylisalisylaattia sisältävän aurinkosuojan, Ambre Solairen, Ranskan Rivieralla vuonna 1935.
Vuonna 1974 Franz Greiter, itävaltalainen kemisti, otti käyttöön termin "Sun Protection Factor" eli SPF, joka kertoo, kuinka monta kertaa normaalia kauemmin voi arviolta olla ulkona palamatta verrattuna suojaamattomaan ihoon. Jos esimerkiksi henkilö palaisi ilman aurinkosuojaa 5 minuutin auringolle altistumisen jälkeen, SPF 10 suojaa samaa henkilöä samassa altistuksessa 50 minuutin ajan.
Modernit aurinkovoiteet sisältävät suojan sekä UVA- että UVB-säteilyä vastaan. Tehokkaimpia UVA-säteilyä vastaan heijastavia aineita ovat jo antiikin aikoina käytetyt mineraalit, kuten sinkkioksidi ja titaanidioksidi.
2. Puhdista
Tervetuloa kesä... ja aurinkovoide-, hiki-, katupöly- ja siitepölyjäämät iholla.
Pelkän aurinkovoiteen tai kevyen kesämeikin käyttäminen saattaa aiheuttaa tunteen, ettei ihoa tarvitse puhdistaa kesällä yhtä tunnollisesti kuin talvella. Kesäaikana altistumme mm. lisääntyneen ulkoilun myötä ilmansaasteille, minkä lisäksi kuuma ilma hikoiluttaa. Aurinkovoide, meikki, hiki, lika ja bakteerit yhdistettynä lämpöön saavat ihohuokoset tukkeutumaan herkemmin.
Kunnollinen, aina aamuin illoin tehtävä puhdistus poistaa iholta aurinkovoiteen, meikin, hien, katupölyn ja muun iholle päivän aikana kertyneen lian sekä ennaltaehkäisee näin iho-ongelmien, kuten näppylöiden syntymistä.
Anna-Sofia suosittelee: "Kesäaikana ZO Skin Healthin Exfoliating Cleanser on erinomainen valinta, koska se puhdistaa tehokkaasti ja vähentää talintuotantoa kuivattamatta ihoa. Erityisen hyvä epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle."
3. Kosteuta
Kosteutuksella on keskeinen rooli terveen ja hyvinvoivan ihon ylläpitämisessä kesällä. Kesän kuumuus kuivattaa ihoa, jolloin iho voi näyttää samealta ja elottomalta. Riittävä kosteutus auttaa ehkäisemään ihon kuivumista ja hilseilyä. Hyvin kosteutettu iho palautuu paremmin UV-säteilyn aiheuttamasta rasituksesta.
Kun ihon kosteutuksesta huolehditaan sekä sisäisesti huolehtimalla riittävästä nesteytyksestä että ulkoisesti kosteuttamalla ihoa kosteusvoiteella, ennaltaehkäistään liiallista iho-ongelmia aiheuttavaa talintuotantoa.
Anna-Sofia suosittelee: "pHformulan P.O.S.T. recovery cream sopii päivittäiseen käyttöön tukkimatta ihoa. Kevyt koostumus imeytyy nopeasti ja sopii hyvin myös meikin alle."